In de afgelopen weken heb ik veel mensen gecoacht die een nieuwe baan zoeken. Niet zomaar een baan, maar eindelijk één waar ze meer van zichzelf in kwijt kunnen. Iets wat ‘echt’ bij hen past. Wat dat ‘echt’ dan is, is nog zonder woorden, is nog slechts een gevoel (verlangen).

 

De vorm-valkuil
Tijdens de gesprekken bleek als snel dat ze vast zaten in de vorm: Ze zochten naar functies ze die eerder al hadden vervuld, maar dan net iets anders. Wat dat ‘net iets anders’ moest zijn, wisten ze ook niet helemaal. Daar komt ook nog eens bij dat een opleiding vaak in de weg staat om vrij na te denken over die baan die ‘echt’ bij hen past. Want als je als accountant bent afgestudeerd, dan ben je een accountant. Toch?

Ik hoorde twijfel, weinig concrete bewoordingen en ervoer – luisterend naar deze verhalen – weinig energie. De klanten keken meer naar het plafond dan naar mij, op zoek naar woorden, beschrijvingen en beelden. Wat is dat ‘iets’ toch …

“De grootste valkuil bij intrinsieke vraagstukken is de antwoorden direct te zoeken in een uiterlijke verschijning.”


Wie ben ik?
Als je begint met zoeken in de vorm en de daarbij behorende markt-termen of functies, sla je de belangrijkste stap over: de innerlijke herkenning van jezelf. Want wie ben ik nu eigenlijk ten diepste? De meest moeiteloze, bezielde, natuurlijke en inspirerende energie. Deze vraag luidt de fase in waar de mist langzaam optrekt en het spiegelbeeld steeds helderder wordt.

Als je hier meer beeld, gevoel en woorden aan kunt geven, kun je je vervolgens de vraag stellen: wie wil ik zijn? In deze vraag schuilt een keuzemoment: als ik dit ten diepste ben, wat wil ik dan manifesteren en bijdragen in deze wereld?

Dit proces van ‘wie ben ik, wie wil ik zijn en wat wil ik’,  is een afstemming tussen Zelf en Ego. Het Zelf is wie je ten diepste bent, your spark of life. Dit Zelf fluistert zachtjes in je oor en spreekt vanuit verlangen. Helaas wordt de fluistering vaak overstemd in een hoofd vol lawaai en gedachten.

Het Ego geeft vorm aan dit Zelf in de wereld buiten ons. Wanneer Ego en Zelf op elkaar zijn afgestemd, ervaar je niet meer de dissonantie tussen wat je doet en wie je bent. En minder dissonantie betekent minder onrust. Minder zoeken.

Pas als je dit proces hebt doorlopen, kun je weten welke baan ‘echt’ bij je past. Daarom vraag ik in coach-gesprekken altijd door … naar de essentie. Dus wie je bent en wie je wilt zijn. Specifieke functies zijn (nog) niet belangrijk als je zoekende bent. Het verwart alleen maar, omdat heel veel kan, maar je nergens nog een volmondig ja op kunt zeggen.

In deze ontdekkingstocht is vooral de herkenning van jezelf belangrijk. Vanuit die herkenning kun je ook het enorme potentieel in jezelf zien en dat vrij laten komen!


Je bent meer dan je verleden
Terug naar de klanten die een baan zoeken die ‘echt’ bij hen past. Wanneer zij zichzelf steeds beter herkennen en leren kennen, zien ze ook dat hun potentieel op veel meer vlakken kan worden ingezet. Dat ze verder kunnen kijken dan hun opleiding en de functies die ze tot dan toe hebben vervuld. Dat hun natuurlijke kwaliteiten, gecombineerd met dat wat ze hebben geleerd én hun ervaring een ongelofelijk scala aan mogelijkheden bieden. Ze zien dat ze veel meer zijn dan die ene functie, dat omlijnde hokje en die paar woorden. And they know it!

Onlangs zei een klant: ‘Weet je, ik zat me maar suf te staren op die ene functie, waar ik ook niet zoveel voor voelde. Maar nu zie ik pas wat ik allemaal kan doen en is mijn horizon veel breder. Misschien dat ik wel voor die ene functie ga, maar dan op mijn manier!’
Uiteindelijk koos deze klant voor een andere richting en branche, maar met enorm veel ambitie, inspiratie en nog steeds hele waardevolle ervaring uit het verleden.

Wil je meer inzicht, richting, focus en voldoening? En wil je je talenten niet onbenut laten? Meld je dan hier aan voor de Training – Leef je Talent op zaterdag 1 december en zaterdag 8 december.
Klik hier!