Druk of drugs, is er wel een verschil?

Ja natuurijk. Drugs zijn schadelijk voor de gezondheid en verslavend en druk zijn is..
Wacht eens even. Hier lijken toch wat overeenkomsten.

Ik spreek veel mensen die druk, druk, druk zijn. Volle agenda’s de komende weken en maanden. Afspraak, na meeting, na bila, na conference. Het houdt niet op.

Maar waar leidt dit toe?

Druk zijn is ook verslavend. En in veel (de meeste) gevallen ook nadelig voor de gezondheid. Er is bijvoorbeeld minder tijd voor gezond eten, beweging, zelfreflectie, verteren van prikkelingen, inspiratie, tot rust komen en echt aanwezig zijn.

Maar waarom laten we ons dan zo gek maken?

 1. Sociale context: omdat druk zijn een maatschappelijke trend is. Druk staat voor succesvol. Je bent belangrijk en helpt veel mensen en organisaties.
 2. Zelfbeeld: omdat druk zijn het gevoel geeft dat je ertoe doet. Mensen willen jou erbij hebben omdat je van toegevoegde waarde bent.
 3. Ontwijkend gedrag: omdat druk zijn en druk doen makkelijker is dan momenten van stilte en rust. Want als we bezig zijn ontsnappen we aan het ongemak die we ervaren bij niets doen en zelfreflectie.
 4. Tijd i.p.v. effectiviteit: omdat druk zijn een doel opzicht lijkt te zijn. Het is toch de bedoeling dat we onze agenda’s vullen en het uiterste uit de dag halen?
 5. Aangeleerd gedrag: omdat we simpelweg niet geleerd hebben ruimte te laten voor onszelf. Dat vrije tijd en spontaniteit minstens zo belangrijk zijn.
 6. Grenzeloos: omdat je eigen grens aangeven en nee zeggen niet altijd kan of mag.

Er zijn vast nog vele andere redenen dus vul me gerust aan.

Maar eerst even checken:

 1. Ben je echt succesvol als je druk bent? Ik ken veel mensen die ondanks hun drukke bestaan zelden toekomen aan zichzelf of aan diegene die werkelijk belangrijk zijn. Volgens menig time-managent epistels gaan dringend belangrijke zaken altijd voor. In mijn woordenboek heet dat brandjes blussen en achter de feiten aanlopen. Daarbij, wanneer is het gezin dringend belangrijk? Juist, pas als het fout gaat…Het is de kunst om niet dringende maar belangrijke dingen aandacht te geven, zoals je eigen ontwikkeling, werkelijk aandacht geven aan je kind, of simpelweg het voorbereiden van je werk in plaats van achteraan rennen. Het is helemaal top als je af en toe ook aandacht kunt geven aan wat niet dringend en niet belangrijk is, zoals een middag kiten, een uur muziek luisteren of borrelen met vrienden. Dit soort dingen levert veel meer op dan achter je eigen staart aanrennen.
  .
 2. Doe je er toe als je druk bent? Waarschijnlijk wel, maar heb je het gevoel ook nodig? Met andere woorden, voel je je nog wel zinvol, nuttig en van betekenis als je niet aan het rennen bent voor de ander, een project, een team of organisatie? Of voor het gezin?Het vreemde is natuurlijk dat we worden beloond (in loon of compliment) voor wat we doen en hoe hard we werken. Dit stimuleert de waanzin van de dag. Ik denk dat we niet alleen moeten belonen op hard werken, maar op de mate waarin iemand zich professioneel en persoonlijk ontwikkeld, zijn authenticiteit, effectiviteit van wat hij of zij doet, het effect op anderen en hoe hij of zij de beide werelden (privé en zakelijk) in balans weet te brengen. Stimuleer als werkgever niet alleen de mens in zijn rol als werknemer, maar als totaal mens. Dat levert je veel meer op.
  .
 3. Is druk doen makkelijker dan momenten van stilte en rust? Voor vele wel. Want in de stilte en rust (zonder afleiding van bijvoorbeeld boeken, Netflix en sporten) zijn we even geen human-doing, maar weer human-being. Dan ontstaat de mogelijkheid om opnieuw te verbinden met je lichaam, emoties te ervaren en de (waan)zin van de geest te aanschouwen. We ontmoeten onszelf in het moment. Dit is alleen niet (altijd) even leuk, want we ontwikkelen onszelf via het verlangen en ongemak. En de meeste dingen die ongemakkelijk zijn onderdrukken we lange tijd door afleiding en druk doen. Dus als de stilte daar is…buckle up.
  .
 4. Is druk een doel op zich? Ja, want als je niets doet ben je niet productief. En daar vinden mensen wat van. Jij misschien ook.Nu lijkt het alsof ik het lanterfanten, bankhangen en binge-watchen promoot, maar dat is niet mijn intentie. Het gaat mij om het bewustzijn: waar ben ik mee bezig? En waar leidt dit toe? Zodra je een licht schijnt op druk-zijn ga je wellicht de waanzin inzien. Want druk zijn leidt meestal tot… nog meer druk zijn.En voor wie doe je dit? Jezelf? Je werkgever? Je verantwoordelijkheidsgevoel? Druk zijn mag nooit een doel op zich zijn. Niets doen ook niet. De waarheid ligt in het midden en daar sta jij, tussen waanzin en passiviteit in.
  .
 5. Hebben we het echt niet geleerd om ruimte te laten voor onszelf? Er is een wijze uitspraak: kinderen volgen het ouderlijk voorbeeld, niet het ouderlijk advies. Kijk een welke voorbeelden jij hebt? Was je vader af en toe ook onverwacht thuis, of werkte deze man iedere dag van 9 tot 5? Kwam je moeder tot rust of was ze altijd bezig met werken, verzorgen, huishouden, etc. En als ze vrije tijd hadden, waren dat dat dan momenten van afleiding of momenten van bezinning?
  .
 6. Kan en mag je eigenlijk wel je grens aangeven en nee zeggen? Voor veel mensen is dit lastig. Misschien uit loyaliteit naar de ander, zoals collega’s en het bedrijf. Maar daarmee ben je direct minder loyaal naar jezelf. Wat maakt de ander nu belangrijker dan jijzelf? Wat zit hier achter?Of het eeuwen oude als-ik-nee-zeg-voel-ik me-schuldig. Ja hier zit een stuk afwijzing in, want als jij nee zegt stel je de ander misschien wel teleur en wat vinden ze dan wel niet van jou? Vinden ze je dan nog wel aardig? Misschien zijn ze dan ook wel teleurgesteld in jou.Er kan natuurlijk nog veel meer spelen zoals conflictvermijding, please gedrag, meebewegen en incasseren in plaats van je eigen plek innemen, verantwoordelijkheidsgevoel, plichtsbesef, leuk gevonden willen worden, enz.

Als coach krijg ik veel klanten die hun drukke leven onder controle proberen te krijgen met lijstjes of  bullet journals. Dit leidt vaak tot nog meer stress, want ondanks het overzicht van lijstjes en de prioritering in de bullet journals levert dit nog meer werk op.

Het druk doen en druk zijn is in eerste instantie niet een probleem van overzicht en ordening (alhoewel dit heerlijk kan zijn) maar van gedachten en gedrag. Je zit vast in een patroon, een onzichtbare groef. En hoe oplossingsgericht je ook te werk gaat, de kans is groot dat je faalt.

Druk zijn en doen ligt diep verweven in ons zijn, doen en laten. Persoonlijke thema’s, zelfbeeld, gewoontes, aangeleerd gedrag, ontkend talent en onderdrukt gevoel of verlangen kunnen hier de oorzaak zijn.

Wil je uit de waanzin van de dag stappen en weer zelf vorm geven aan je leven in plaats van geleefd worden, neem dan contact op. Ik ga een open, direct en eerlijk gesprek met je aan. Jij bepaald waar je naartoe wilt ontwikkelen. Ik help je daarbij. Simpelweg door jou kennis te laten maken met jouw eigen ongemak, gedrag en gedachten. En wat de achterliggende (onbewuste) patronen zijn. Hier vanuit is transformatie wél mogelijk.

Als laatste een vraag die ik tijdens mijn trainen met regelmaat inbreng:

“Stel je bent een jaar of 75 en zit in je schommelstoel op je veranda. Je kijkt tevreden naar buiten en blikt terug op jouw leven. Wanneer is het dan voor jou een goed leven geweest? Wanneer is het echt waardevol en betekenisvol geweest voor jou zelf.
Schrijf de antwoorden op en kijk eens in welke mate je dit verlangen leeft? Of wordt je geleefd door de wereld buiten jezelf?”

Ik wens je veel wijsheid, ontspanning en zelfreflectie toe.
Ahó.

Yaron